Kirjoittaja Aihe: Paremman suomalaisen keskustelukulttuurin puolesta - tulossa uusi Verkkofoorumi!  (Luettu 3590 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Toimitus

  • Toimitussihteeri
  • Yleismoderaattori
  • *****
  • Viestejä: 70
  • Verkkomedia - Toimitus
    • Verkkomedia.org
Kansalaismedia lanseeraa lähipäivinä netin keskustelufoorumin vieden samalla myös Verkkomediaa askeleen eteenpäin. Suomalainen keskustelukulttuuri on ollut kansainvälisiä keskustelupalstoja seuraavan silmissä varsin kehittymättömätöntä. Olisikohan aika kypsä vapaan sanan foorumille?

Pääkirjoitus: Janus Putkonen, päätoimittaja
19.10.2013, Verkkomedia.orgParemman suomalaisen keskustelukulttuurin puolesta - tulossa uusi Verkkofoorumi!

Verkkomedian päätoimittajana aikani on täyttynyt lukijapalautteesta. Niitä saapuu päivittäin kaikkia yhteydenpitokanavia pitkin. Uutismedia elää ja hengittää saamansa lukijapalautteen kautta. Suoraan vasten kasvoja annettu palaute onkin ollut poikkeuksetta rakentavaa, ja palautteet ovat johtaneet toiminnan kehittymiseen.

Sähköpostit ja omilla profiileilla sosiaalisessa mediassa annetut palautteet ovat nekin olleet valtaosin järkevällä asialinjalla, perusteltuja kannanottoja, mutta... Siihen päättyy suomalaisen nettikeskustelukulttuurin edistys.

On myönnettävä, että syksyllä 2013 olemme joutuneet Verkkomediassa voimistuneen "trollauksen" kohteeksi. Bannauksen kohteeksi onkin ehdolla ennätysmäärä IP-osoitteita ellei kommenttipalstoilla tapahdu pian tarvittavaa ryhdistäytymistä sekä vaaditun asialinjan toteutumista.

Tämä onkin viimeinen varoitus koko trollaavalle lukijaryhmälle.

Käynnissä olleen keskustelujen "kontrolliviikon" tuottama bannattavien ehdokaslista on jo suurempi kuin aiemmin koko Verkkomedian historiassa sivustolta estettyjen keskustelijoiden yhteismäärä. Tämä kuvastaa kohdatun ongelman laajuutta.

Motiivista taikka toisesta nimimerkkien takaa tapahtuva asiaton huutelu ja puhdas pahansuopaisuus on lisääntymässä. Kannattamaamme vapaata sanaa koitetaan estää toteutumasta ja asiattomien kommenttien poistojen sekä bannausten kautta Verkkomediaa yritetään saattaa vastakkaisen intressien hallitseman medialeirin - ohjatun julkisen sanan suuntaan.

Keskustelupalstojen pilaajille, sisällön trollaajille, ei ole kuitenkaan tarkoituskaan antaa periksi vaan vyörytämme seuraavaksi nettiin uuden keskustelufoorumin. Nettipalvelu on jo koekäytössämme ja sen julkistaminen yleiseen käyttöön tapahtuu lähipäivinä. Tietämätöntä kun ei tule tappaa vaan opastaa.


Verkkomedian uusi foorumipalvelu julkistetaan lähipäivinä

Meiltä on toivottu foorumisivustoa uutispalvelun perustamisesta lähtien. Mikään ei kuitenkaan tapahdu pelkästä toiveesta vaan niukin resurssein toimiva Verkkomedia on joutunut odotuttamaan kehittymistään. Työ on siis odottanut tekijöitään, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Kansalaismedia tulee kehttymään tulevina aikoina monella eri saralla ja tämän kehitystyön pohjaksi me tarvitsemme uusia työkaluja. Oma toiveeni on, että yhdessä kykenemme viemään suomalaista nettikeskustelukulttuuria tarvittavan askeleen eteenpäin. Toivottavasti tämä tulee näkymään myös monipuolisempana ja laadukkaampana uutistyönä kansalaismediassa.

Meillä on kerättynä urakkaan päteviä moderaattoreja, jotka ovat valmiina astumaan palvelukseen ja sivusto on beta-versiona viimeistä silausta vaille valmis. Mitä tuleman pitää, on vain sinusta - lukijoistamme kiinni.

Nähdäkseni Suomesta on puuttunut todellinen vapaan sanan foorumi, jossa keskusteltavat aihepiirit ovat riittävän laaja-alaisia, yhteiskunnallisia ja edistyksellisiä. Foorumiin on lisäksi kehitteillä ominaisuuksia, joita ei muut suomalaiset palvelut tarjoa. Suunta on vakaasti kansalaisten luomaa mediataloa kohden, haastaen seuraavaks mm. Suomi24 sekä muiden uutismedioiden tarjoamat keskustelupalstat.

Ruohonjuuritason verkostoituminen tarvitsee kokoontumispaikkoja. Ensin tulee tieto, sitten vasta toiminta. Ennen vanhaan kokoonnuttiin seuraintaloille miettimään maailman menoa, nykyään se tapahtuu sähköikkunoiden kautta nettifoorumeilla.
 

"Sano mitä sanot, kunhan siihen on perusteet"

Olen viettänyt vuosia kansainvälisillä nettifoorumeilla, joissa keskustelun avausten tai keskustelun suuntaa vaikuttamaan pyrkivien kommentointien perusvaatimuksena on väittämille esitetyt perusteet: siis linkki, valokuva, video tai viitatun tiedon tarkistettavissa oleva lähde. Ja muistakaa aina vaatia lähteitä!

Uutta foorumia ei ole perustettu hedelmätöntä puolesta-vastaan väittelyä varten. Toimiva ja kehittävä keskustelufoorumi tarjoaa monipuolisen keinon vaihtaa ja kasvattaa tietoutta eri aihepiireissä. Hedelmällisen keskustelun takeena on perustelujen aviointiin ja tietouden jakamiseen, kyseenalaistamiseen sekä tiedon lisäämiseen pyrkivä keskusteluympäristö.

Kommentointi on luonnollisesti vapaata, mutta pelkkä "musta tuntuu, että..." ei ole peruste tuomita tai rummuttaa esitettyä argumenttia. Pahinta keskustelussa on henkilökohtaiset tai kansanryhmää vastaan suunnatut loukkaukset ja provokaatiot.

Antakaa kaikkien kukkien kukkia – keskittykä aiheisiin, älkääkä johtako niitä harhaan asiattomuuksilla. Jos teillä ei ole mitään sanottavaa, olkaa mieluummin huutelematta. Ei ole mikään häpeä sanoa: "en tiedä", "kiitos" tai "anteeksi".

Älkää ampuko sanansaattajia, ja sanansaattajat, perustelkaa sanomanne – tällöin me suoritamme elämän tarkoitusta parhaalla mahdollisella tavalla: me opimme.

Toivon runsasta osallistumista keskustelufoorumin palstoille eri aiheisiin. Ja toivon, että moderaattorimme oppivat nopeasti tehtäviensä ja vastuidensa vaatimukset. Lisäksi toivon, että uusi "Suomen ATS" tulee viemään maamme keskustelukulttuuria tarvittavan askeleen eteenpäin: evoluutiomme onkin teistä ja meistä kiinni.

Hyvät käytöstavat, keskinäinen kunnioitus ja mielipiteiden kuunteleminen luovat pohjan kehittyvälle vapaalle sanalle, mielipiteen- ja uskonvapaudelle. Rajoitukset ja säännöt kuvastavat kehittymättömyyttä, sanktiot ja puuttumiset taas osoittavat henkisen köyhyytemme määrää.

Kun uusi foorumi pitkän odotuksen jälkeen avataan, pyydän kunnioittamaan pyyteetöntä saavutustamme. Tämäkin luotiin tyhjästä, kiitos ystäviemme: maamme sananvapauden, itsenäisyyden, omavaraisuuden ja talousdemokratian kannattajia!

Toivotan hyviä ja antoisia luku- ja kirjoituskokemuksia aivan jokaiselle uudella kansalaismedian foorumilla. Seuraa lanseerausta koskevaa uutisointia!  :)

 

***

 

Tarvitsemme tukeasi nyt enemmän kuin koskaan!

Kiinteät toimitilat perustamisvaiheessa olevassa Kilvenmaan yhteisöyrityksessä Alajärvellä ovat antaneet pohjan kansalaismedian kehittymiselle - kuten uuden foorumin avaamisellekin. Käytössämme on ollut syyskuun alusta toimitustilat, studio ja edellytykset kasvattaa kansalaismediasta varteenotettava mediatalo.

Varsinaisen budjettin luomiseen ei ole varoja, mutta jokainen kansalaismedian käsiin saama euro menee suoraan hyödyksesi: yhteisen tietoisuuden kartuttamiseen.

Ensi viikolla alkaa Verkkomediassa yös odotetun radio- ja nettiTV-työn kehittäminen. Anna siis tukesi nyt, sillä studion varustaminen on edessämme. Otamme vastaan myös tavaralahjoituksia - rippumattoman kansalaismedian käyttöön.

Tietoa Kilvenmaasta: http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=2&id=8867


Lahjoitustili:

Aktia-pankki
Saaja: Janus Putkonen
Tilinumero: 405576-23153
IBAN: FI71 4055 7620 0031 53
BIC: HELSFIHH

 
Kiitos tuestasi: "Meille pienikin on jo suurta!"

Yhteydenpito: [email protected], [email protected]
Verkkomedian toimituspäivystys - Verkkofoorumin yleismoderaattori

 

Tippaajia: ####

Sinun antamiasi: #### Umk

Muiden tipit: #### Umk

Tipit yhteensä: #### Umk

Send bitcoins to
Summa:
Umk (minimi 0.2, maksimi 2, käytettävissä 0 Umk)
Kommentti: