Kirjoittaja Aihe: Earthship - omavaraisasunto  (Luettu 3694 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa kummo

 • Foorumimoderaattori
 • ***
 • Viestejä: 327
Earthship - omavaraisasunto
« : Lokakuu 17, 2013, 09:18:55 ip »
 •   0
 • Idea on siis että asuisit talossa joka tuottaa sinulle vuoden safkat, vuoden ympäri lämmön ja vuoden ympäri sähkön.

  Ensinnäkin asunto on osaksi maan alla, jolloin maalämpö varaa tiloja. Toisekseen suuret ikkunat on suunnattu sinne, missä aurinko paistaa eniten ja suoraan sisään. Ikkunoissa on automaattiverhot jotka säätelevät lämpöä ja valoa kesällä (jottei tule liian kuuma). Katolla on aurinkopaneeleita ja tuulivoimala joista saa osan lämmöstä ja sähköstä.

  Pihalla olisi kasvihuoneita ja bioastia. Bioastiasta lähtee putkia ympäri asuntoa ja kasvimaata koska biomassa tuottaa lämpöä.. tämä lämpökaasu voidaan johtaa eri tiloihin.

  Biomassaa voidaan puristaa dieselpuristimella, jolloin saadaan biodiiseliä. Biodiiselmoottorilla saadaan sähköt esimerkiksi hellaan, jääkaappiin, tietokoneisiin ja valaistukseen (vaihtoehtoisesti bioastiasta voi ottaa biokaasun talteen ja hella voi olla hyvin kaasuhellakin). Dieselmoottorit ja puristimet ovat asunnosta erillään, mielellään myös vähän kaivettu maan sisään, jolloin moottorin pärinä ei kuulu asuntoon sisälle.

  Tähän keskusteluun voitte lisäillä linkkejä videoihin ja sivustoille.. Kritiikkiä saa antaa ja lisätietoja heittää sikäli kun kysyttävää tai lisättävää on :)

  Poissa KemikaaliAli

  • Uusi jäsen
  • *
  • Viestejä: 30
  • Vanhojen koneiden entisöintiä sekä metallien valut
   • Kemikalialin biodieselsivusto
  Vs: Earthship - omavaraisasunto
  « Vastaus #1 : Lokakuu 30, 2013, 11:44:20 ip »
 •   0
 • Asunnon rakentaminen vaikkapa puoleksi maahan, vähentää toki lämmityskustannuksia ja jos kehitellään ajatusta pitemmälle,niin suojataan rakennusta ympäröivä maa routaeristyksellä.Periaate on nykyisin käytössä sokkelin routaeristyksessä, joka ulottuu 1.5 - 2 metriin sokkelin ulkopuolelle. En tarkalleen tiedä, minkäverran nykyisissä nollaenergiataloissa tätä tehdään.
  Meillä on -87 valmistunut omakotitalo, jossa routaeristys ulottuu 2,5 ja 3 metrin etäisyydelle . Sokkelista 1,5 metriä 100 millisenä ja loppu 50millisenä. Nykyisin taitaa suora sähkölämmitys ja varaava tulisija olla yleisin vaihtoehto omakotitaloissa.
  Maalämpöpumpulla saa lämmityskustannuksia hieman hillittyä. Samoin ilmalämpöpumpuilla. Maalämmossä on rajoittavana
  perustamiskustannukset ja lämpöpumpun  tehokin pitää olla useita kilowatteja. Ilmalämpopumpun hyotysuhteen vuoksi sitä ei käytännössä kannata käyttää -15 asteen alapuolella.
  Biokaasua käytetään esim kaasulieden lämmitykseen ja Vietnamissa sitä käytetäänkin melko paljon. Käytännössä rakennuksen vieressä on betonisäiliö, johon jätteet menevät ja siellä muhittuaan kehittävät metaania, joka on polttokelpoinen kaasu. Ilmastö siellä on vähän suotuisampi kuin meillä. joten säiliötä ei tarvitse lämmittää.
  Biomassaa puristamalla ei taida paljon oljyä herua, jos massa ei sisällä sitä. Saksalaisten ennen viimeistä maailmansotaa
  kehittämän Fischer& Tropch Synteesin avulla saadaan esim turpeesta tai hakkeesta tislattua dieselpolttoainetta. Menetelmää käytettiin laajamittaisesti EteläAfrikassa aparhaidlakien olo- aikana -70 luvulla. Saksalaisen Choren nimisen firman sivuilla oli hyvä animaatio synteesin kulusta vaiheittain. Niin hyvä, että meillä VTT lisäsi sen omaan tutkimukseensa. Meillähän kaikki pitää tehdä ainakin kahteen kertaan. Niinikään Saksalainen Alphakat GMBH niminen yritys kauppaa laitteistoa, jolla esim. Vanhoista autonrenkaista saadaan dieselpolttoainetta. On toki muitakin, jotka hyödyntävät pyrolyysiöljyä prosesseissaan. Forssassa on ainakin yksi Alphakatin menetelmää käyttävä yritys.
  Biokaasureaktoreita on useampia tyyppejä. Ainakin Mesofiiliset ja termofiiliset laitokset. Jätevesipuhdistamoiden lietteitä käyttävät ovat käsittääkseni mesofiilisiä laitoksia. Reaktori ei tarvitse korkeata lämpötillaa 30 astetta pitäisi riittää.
  Omakotitalon tuotoksilla ei vielä agrikaattia pyöritetä, korkeintaan pientä kaasuhellaa. Prosessi ei muutenkaan lämpöä paljon tuota, mutta tarvitsee kyllä lämpöä toimiakseen.
  Taaskin Saksassa on suuria laitoksia, joisssa käsitellään yhdyskuntajätettä. Jätteet erotellaan ensin. Muovit, metallit erotellaan jätteestä, minkä jälkeen jäte murskataan pienemmiksi partikkeleiksi, joka johdetaan biokaasureaktoriin, jossa on sopiva mädättäjäbakteeriliemi. Saatu metaani puhdistetaan ja johdetaan agrekaateille. Ylijäämä poltetaan samanlaisissa soihduissa kuin öljytuotantoalueilla. Reaktorijäte kuivataan suotonauhapuristimessa ja siitä erottuva liemi johdetaan takaisin reaktoriin. Tämän jalkeen massa jälkikompostoidaan. Tästä ei enään tule metaania niin paljon, että kannattaisi ottaa talteen.
  Reaktorijäte on kompostoinnin jälkeen oivaa viherrakentamisen raaka-ainetta. Olenkin vuosia ihmetellyt, miten meillä on varaa polttaa yhdyskuntajätteet, eikä hyödyntää niitä biokasureaktorissa. Teknologiakin on jo valmiina, samoin kuin laitteita ja laitteistoja valmistavia yrityksiä. Kotisivullani on lisää tietoa ja linkkejä aiheeseen.
  KemikaaliAli

   

  Tippaajia: ####

  Sinun antamiasi: #### Umk

  Muiden tipit: #### Umk

  Tipit yhteensä: #### Umk

  Send bitcoins to
  Summa:
  Umk (minimi 0.2, maksimi 2, käytettävissä 0 Umk)
  Kommentti: