Kirjoittaja Aihe: ”Kokoomuksella on selvitettävää”  (Luettu 3221 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Chezor

 • Konkarijäsen
 • ****
 • Viestejä: 600
”Kokoomuksella on selvitettävää”
« : Lokakuu 21, 2015, 01:19:52 ip »
 •   0
 • Näkökulma: Kokoomuksella on selvitettävää

  Tiistai 20.10.2015

  Kokoomuksella on paljonkin selvitettävää, vaikka puolueen johto toista mieltä onkin, kirjoittaa Iltalehden uutispäällikkö Juha Ristamäki.

  Kirjaväite Niinistön kampanjasta: Kokoomuksella oli yli miljoona euroa pimeää vaalirahaa

  Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb otti tiistaina kantaa uuteen vaalirahoituskohuun. Stubbin mukaan kokoomuksella ei ole uutta selvitettävää vuoden 2006 presidentinvaalien rahoituksessa. Kaikki meni Stubbin mukaan lakien mukaan.

  Ei uutta selvitettävää?

  (…) Vuonna 2009 Suomessa velloi vaalirahoituskohu ja puolueet avasivat saamiaan tukia, myös kokoomus vuosilta 2005-2006. Kokoomus ei tuolloin kuitenkaan julkaissut kymmenien lahjoittajien nimiä, pimentoon jäi yli 500 000 euroa. Silloisen puheenjohtajan Jyrki Kataisen mukaan puolue ei saanut julkaisuun lupaa lahjoittajilta.

  Kokoomus ei tuolloin eritellyt, kenen lahjoittamat rahat menivät Sauli Niinistön presidentinkampanjaan, mikä osa puolueen muuhun toimintaan. Kukaan ei tuota pysty selvittämään, ellei tilinpäätöstä kokonaisuudessaan avata. Lain mukaan jo vuonna 2006 olisi pitänyt eritellä Niinistön kampanjaan menneet yli 3400 euron lahjoitukset.

  (…) keskustan entisen puoluesihteerin Jarmo Korhosen kirjasta selviää, että Niinistön kampanjaan kerättiin myös sellaista rahaa, joka kierrätettiin vaalikampanjaan kokoomuspuolueen ja kokoomuslaisten säätiöiden kautta. Näiden rahojen lahjoittajille luvattiin, että heidän nimiään ei tulla julkaisemaan. Heille luvattiin, että heidän tukensa Niinistölle jää pimentoon.

  Kokoomuksen vuonna 2009 julkaisemissa luvuissa on siis mukana myös "salaisten" sijoittajien rahoja, jotka ohjattiin Niinistön tukemiseen. Vaikka nuo rahat tulivatkin puolueen tilille, eivät ne olleet puolueen rahaa. Ne kerättiin ja lahjoitettiin nimenomaan Niinistön presidenttitaistoa varten, siksi ne olisi pitänyt myös ilmoittaa, nimineen päivineen. Se että näin ei tehty, ei ollut ainakaan lain hengen mukaista.

  Esimerkiksi Tokmannin Seppo Saastamoinen ja Motonetin Lauri Juntunen lähtivät tukemaan nimenomaan Niinistön kampanjaa. He tekivät sen kokoomuslaisten tilien kautta, koska halusivat pysyä salassa. Ei Saastamoisen tai Juntusen nimeä näy kokoomuksen vuonna 2009 ilmoittamissa tiedoissa, eikä Niinistön vaalirahoitusilmoituksessa. Elleivät he olisi tulleet esille Korhosen kirjassa, he olisivat jääneetkin salaisiksi.

  Kokoomuspuolue tuki Niinistön kampanjaa 717 000 eurolla, Kansallisen kokoomuspuolueen säätiö 150 000 eurolla ja Kansallissäätiö 25 000. Kukaan ei pysty sanomaan, keiden kaikkien rahaa näiden kautta virtasi Niinistön kampanjaan.

  Vuosien 2008-2010 vaalirahoituskohun yksi käännekohdista oli, kun vaalirahoittaja Nova Groupin johtajan Arto Merisalon tausta talousrikostuomioineen kaivettiin esiin. Merisalon vahva rooli vaalirahoittaja Kehittyvien maakuntien Suomessa ja Nova Groupin talousepäselvyydet ajoivat puolueet julkisuudessa ahtaalle - niiden piti avata vaalirahoitustaan.

  Myös kokoomus teki niin, eikä sillä ollut mitään ongelmia kertoa kokonaisuudessaan vuoden 2007 eduskuntavaalien rahoituksesta. Jostain syystä ongelmat iskivät, kun olisi pitänyt kertoa kaikki puoluetta ennen vuoden 2006 presidentinvaaleja tukeneet. Kun on luvattu piilottaa lahjoittajia, ne myös piilotetaan.

  Merisalon rooli koettiin suurena ongelmana vuosina 2008-2010. Nyt kun hänen roolinsa kokoomuksen rahankerääjänä 2006 presidentinvaaleissa on paljastunut, ei mitään ongelmaa olekaan.
  Merisalo on itse kertonut keränneensä Niinistön kampanjaan 300 000 euroa. Merisalo tarjosi lahjoittajille mahdollisuutta salata itsensä ja laittaa rahat puolueen ja kokoomuslaisten säätiöiden kautta. Kenen rahaa Merisalo sai Niinistölle kerättyä, mitä kautta ne menivät ja kenen hyödyksi päätyivät?
  (…)
  Uuden vaalirahoituskohun oma lukunsa on entinen pääministeri Matti Vanhanen, jonka muisti edelleen palailee pätkittäin. Se, miten hän tapaili vaalirahoittajia ja puhuttiinko tapaamisissa vaalirahoituksessa, on jo eräänlainen klassikko löperöiden puheiden sarjassa.
  Vanhanen kertoi tiistaina, että hän oli vasta tiistaina kuullut, että hänen vaalirahoitusilmoituksessaan on virhe. Virhe oli, että Vanhasen tv-vaalimainoksen olikin maksanut puolue, eikä Nuuksion keskustaseura.
  (…) Jarmo Korhosen mukaan puolueen ei vaalimainosta edes olisi pitänyt maksaa, Vanhanen vaan jätti sen tilittämättä. Toiseksi, Korhonen sanoo kertoneensa kolmesti Vanhaselle, ettei hän ollut maksanut mainostaan. Viimeksi 14. kesäkuuta 2010 puhelimessa hieman kello yhdeksän jälkeen. (…)
  Juha Ristimäki http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015102020540548_uu.shtml
  ¤
  Kiinnostavaa seurata, ottaako Eduskunnan oikeusasiamies (OA) jutun oma-aloitteisesti tutkittavakseen vai löytyykö tasavallasta luonnollistahenkilöä, joka tekisi OA:lle kantelun.

   

  Tippaajia: ####

  Sinun antamiasi: #### Umk

  Muiden tipit: #### Umk

  Tipit yhteensä: #### Umk

  Send bitcoins to
  Summa:
  Umk (minimi 0.2, maksimi 2, käytettävissä 0 Umk)
  Kommentti: