Kirjoittaja Aihe: ”Kolme ässää - talousrikollisten parhaat kaverit”  (Luettu 3109 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Chezor

 • Konkarijäsen
 • ****
 • Viestejä: 600
”Kolme ässää - talousrikollisten parhaat kaverit”
« : Lokakuu 21, 2015, 12:38:48 ip »
 •   0
 • Näkökulma:
  "Kolme ässää - talousrikollisten parhaat kaverit"

  Hallitus haluaa antaa veronkiertäjien rikokset anteeksi, kirjoittaa politiikan toimittaja Tommi Parkkonen.

  Eduskunnan lakivaliokunnassa ja perustuslakivaliokunnassa käsiteltiin tiistaina hallituksen esitystä niin sanotusta tehokkaan katumisen laista, jota on kutsuttu myös armahduslaiksi.

  Iltalehden tietojen mukaan molempien valiokuntien kuultavina käyneet asiantuntijat olivat pääsääntöisesti haukkuneet hallituksen esityksen, eräät jopa poikkeuksellisen voimakkaasti.
  (…)
  Koska hallitus ja valtiovarainministeriö osaavat piilottaa hankkeidensa todellisuuden hienojen termistöjen alle, niin selitetäänpä lyhyesti mistä armahduslaissa on kyse:

  Jos ulkomaille rahojaan piilottanut veronkiertäjämiljonääri tunnustaa edes yhden tekonsa, hän saa rangaistuksena pienen veronkorotuksen. Vastalahjaksi valtiolta ja verottajalta tulee syytesuoja jopa kymmenen vuoden takaisille muille mahdollisille veronkierroille, välttyminen rikosoikeudelliselta vastuulta (suomeksi: ei sakko- tai vankeusrangaistusta) sekä nimen salaaminen. Kukaan ulkopuolinen ei siis saa tietää, kuka on piilottanut rahojaan ulkomaille ja kuinka paljon. Oli kyse sitten poliitikosta tai muusta vallankäyttäjästä.

  Tehokkaan katumisen lain ajoitus on mielenkiintoinen. Automaattinen tietojenvaihto, jonka avulla valtiot saavat aikaisempaa paremmin tietoja esimerkiksi veroparatiisimaiden pankkeihin talletetuista varoista, astuu voimaan joko 2017 tai 2018. Käytännössä tämä tarkoittaa, että ulkomaille rahansa tallettaneet eivät jatkossa välttämättä pysykään suomalaisen verottajan tavoittamattomissa.

  Paitsi jos ovat sijoittaneet rahansa osakkeisiin ulkomaisten hallintarekistereiden kautta, minkä hallitus haluaa tehdä lailliseksi.

  Moni veropakolainen onkin nyt huolissaan, että he jäävät kiinni veronkierrosta. Ja vastaavasti hallitus yrittää runnoa heidät pelastavan lain pikavauhtia läpi niin, että se astuisi voimaan jo ensi vuonna. Lain on tarkoitus olla voimassa määräaikaisesti vuoden ajan.
  (…)

  Ja sitten muistellaan hetki mitä Suomen hallitus olikaan tekemässä? Ainiinjoo, nimenomaan vähentämässä valvontaresursseja harmaan talouden torjunnasta eli muun muassa veroparatiisiasioista - toisin kuin hallituksen esimerkkimaa Ruotsi.

  Ruotsissa laki on tuonut valtion kassaan reippaasti rahaa, mutta valtiovarainministeriön arvion mukaan armahduslaki toisi Suomessa valtiolle vain 1-10 miljoonan euron lisätulot.

  Otetaan kertauksena uudestaan: siitä, että veronkiertäjille annetaan heidän syntinsä anteeksi, valtio saattaa hyötyä ainoastaan miljoona euroa?

  Paitsi ettei valtio kerää ehkä sitäkään summaa.

  Seura-lehden tuore artikkeli kertoo, että kymmenet sveitsiläispankkeihin rahaa kätkeneet suomalaiset ovat jo nyt saaneet syytesuojan veropetoksia vastaan - vaikka laki on vasta käsittelyssä eduskunnassa. Seuran mukaan 21:lle veronkiertäjälle määrättiin yhteensä 40 000 euroa lisäveroja, mutta samalla he saivat yhteensä 50 000 euroa veronpalautuksia. Valtio jäi siis tappiolle näiden henkilöiden "tehokkaasta katumisesta".

  Heille määrättiin keskimäärin vain 330 euron veronkorotukset. Se on halpa hinta syytesuojasta ja verokikkailun valtiollisesta hyväksymisestä.

  Keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen muodostama hallitus näyttääkin olevan rakentamassa talousrikollisille mainion kolmen suoran:
  * Hallituksen ajama tehokkaan katumisen laki mahdollistaisi menneiden 10 vuoden rikkomusten kuittaamisen minimisanktioilla.
  * Hallituksen ajama harmaan talouden torjunnan rahoituksen leikkaaminen helpottaisi talousrötöstelyä tällä hetkellä.
  * Hallituksen ajama hallintarekisterihanke laillistaisi veronkierron ja muun harmaan talouden tulevaisuudessa.

  Mielenkiintoista ja samalla pelottavaa tietysti on se, että kaikissa näissä hankkeissa on innokkaasti mukana valtiovarainministeriö, jonka tehtävänä olisi ainakin periaatteessa valmistella tasapuolista talouspolitiikkaa koko kansalle.
  (Tommi Parkkonen: Näkökulma: Kolme ässää - talousrikollisten parhaat kaverit.
  Iltalehti.fi 21.10.2015)


   

  Tippaajia: ####

  Sinun antamiasi: #### Umk

  Muiden tipit: #### Umk

  Tipit yhteensä: #### Umk

  Send bitcoins to
  Summa:
  Umk (minimi 0.2, maksimi 2, käytettävissä 0 Umk)
  Kommentti: