Kirjoittaja Aihe: "Professori Vesa Kanniainen mielestä euron ulkopuolellakin voi elää"  (Luettu 940 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Chezor

  • Konkarijäsen
  • ****
  • Viestejä: 600
Professori Vesa Kanniainen mielestä euron ulkopuolellakin voi elää.

Eurosta eroaminen ja Suomen siirtyminen omaan kelluvaan valuuttaan voisi maksaa jotain nollasta 20 miljardiin euroon kertarysäyksenä.
Jos kuitenkin sen avulla maan bruttokansantuotteen kasvu nopeutuisi nykyiseen verrattuna edes prosentin kymmenesosien verran, ero kannattaisi Suomelle.

Karkeasti ottaen tällaiseen tulokseen on tullut EuroThinkTank-tutkijaryhmä, jonka torstaina julkistaman "Suomen eurovaihtoehdot: Jäsenyys euroliittovaltiossa tai Fixit" –tutkimuksen tuloksia esiteltiin ajatushautomo Liberan järjestämässä eurokeskustelutilaisuudessa Helsingissä.

Euroeron hyötyinä Kanniainen mainitsi esimerkiksi sen, että oman valuutan devalvoituessa kilpailukykyiselle tasolle Suomen ei tarvitsisi tavoitella hallituksen nykyisin yrittämää kilpailukykyloikkaa eikä sisäistä devalvaatiota.

"Suomi ei olisi mukana uusissa eurositoumuksissa, ja tutkimukset puoltavat joustavia valuuttakursseja", Kanniainen listasi euroeron hyötyjä.

Hänen mukaansa matemaattisesti tarkastellen vain jo pahin mahdollinen 20 miljardin euron kertakustannus euroerosta toteutuisi, Suomi kärsisi nettotappioita, mutta muuten talouskasvun kiihtyessä hiukankin laskelmaa on perin vaikea saada negatiiviseksi. "Perin vaikea on tuottaa laskelmaa, jossa pitkän aikavälin hyödyt eivät olisi kertakustannusta suuremmat", Kanniainen sanoi.

Kansanedustaja Elina Lepomäki (kok) kävi tilaisuuden aluksi lyhyessä esitelmässään alkuun läpi sitä, miten usein eurokeskusteluissa käytetty "kylläpä euron aikana on ollut vakaata" -argumentti ei tilastojen valossa pidä paikkaansa sen enempää hintavakauden, omaisuusarvojen vakauden tai korkojen matalan tasonkaan osalta.

(lähde: http://www.hs.fi/talous/a1444276620041)

 

Tippaajia: ####

Sinun antamiasi: #### Umk

Muiden tipit: #### Umk

Tipit yhteensä: #### Umk

Send bitcoins to
Summa:
Umk (minimi 0.2, maksimi 2, käytettävissä 0 Umk)
Kommentti: