Kirjoittaja Aihe: HS:n taloustoimittajan uskomaton kolumni ! ”Eurosta tuli pannukakku”  (Luettu 1030 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Chezor

  • Konkarijäsen
  • ****
  • Viestejä: 600
Helsingin Sanomien taloustoimittajan uskomaton kolumni ! ”Eurosta tuli pannukakku”

Aikoihin on eletty. Suomen valtaeliitti ja valtamedia (HS, Yle, kaksi iltapäivälehteä ja HBL) ovat  seitsemisentoista vuotta ylläpitäneet myyttiä euron siunauksellisuudesta Suomelle. Kriittiset äänet (PS, IPU ja muut kriitikot) on pyritty vaientamaan tai saattamaan naurunalaisiksi. MUTTA nyt, tiistaina 28.4.2015 Pohjoismaiden suurilevikkisimmän sanomalehden taloustoimittaja räjäytti KUPLAn (joka oli ollut kriitikoiden ymmärtämä ja ennakoima jo kauan sitten):

”Eurosta tuli pannukakku” - ”Useimmat yhteisvaluuttaan aikoinaan liitetyt pelot ja epäilyt ovat toteutuneet.” – ”Yksi rahapolitiikka ei sitten sopinutkaan kaikille.” – ” Saksa on hyötynyt eurosta, toiset ovat sinnitelleet, ja loput ovat pulassa.” – ”Suomessa menneet munaukset on ollut tapana haudata hiljaisuudessa. Tosiasiat on silti syytä tunnustaa. Jotain voi yrittää oppiakin. Ehkä oppi voisi olla, että paremman tietämyksen puuttuessa kannattaisi tehdä kuten Ruotsi tekee.”

Uskomatonta tekstiä ! Mitä Helsingin Sanomille on tapahtunut ? Ei kai kyseessä ollut koelaukaus tai harhalaukaus, joka on erehdyksessä sattunut läpäisemään sanotun lehden miltei läpäisemättömän ennakkosensuurin ? Vai olisiko kolumni selitettävissä myönnytykseksi eduskuntavaaleissa ensimmäiselle ja toiselle sijalle äänestettyjen puolueiden eurokriitikoille ?  No, aika näyttää. Joka tapauksessa tässä vaiheessa ojennamme roosanpunaisen tulppaanin(1) Katja Boxbergille. Mainio veto ! C’est extra.
----------
(1) Neilikkavallankumous (Revolução dos Cravos) oli nuorten vasemmistoradikaalien upseerien Lissabonissa alkanut sotilasvallankaappaus Portugalissa 25.4.1974. Kaappaus kaatoi maata hallinneen autoritaarisen oikeistolaisen sotilasjuntan, joka oli syntynyt maahan itsevaltaisen pääministerin António de Oliveira Salazarin luovuttua vallasta 1968. Vallankumous sai nimensä sen symbolina käytetyistä neilikoista, joita hallitusta vastustavilla sotilailla oli kiväärinpiipuissa.
¤

”Eurosta tuli pannukakku”

Pääkirjoitus [tiistai] 28.4.2015 1:59   
Kolumni
Katja Boxberg (Helsingin Sanomat)
(Kirjoittaja on Helsingin Sanomien taloustoimittaja.)

”Tähän aikaan vuodesta seitsemäntoista vuotta sitten [1998] Suomessa elettiin jännittäviä aikoja. Eduskunta oli runsas viikko aiemmin äänestänyt Euroopan raha- ja talousliittoon Emuun liittymisestä. Toukokuun kolmantena [1998] oli vuorossa historialliseksi kuvailtu huippukokous. Siinä EU-maiden johtajat – Paavo Lipponen ja Sauli Niinistö muiden mukana – päättivät, että Emu alkaa suunnitellusti vuodenvaihteessa, vuoden 1999 alussa.

(…)

Suomalaisissa puolueissa – myönteisesti yhteisvaluuttaan suhtautunutta kokoomusta lukuun ottamatta – tehtiin armotonta poliittista käännytystyötä eduskunnan suopean suhtautumisen varmistamiseksi. Suomessa hallitus toisteli, että Ruotsi seuraa pian perässä euroon.

Käytetyn työpanoksen vuoksi on sääli, että eurosta tuli pannukakku.

Useimmat yhteisvaluuttaan aikoinaan liitetyt pelot ja epäilyt ovat toteutuneet. Pseudopoliittinen projekti on vaikeasti sovitettavissa yhteen talouden realiteettien kanssa. Rauhanjulistusten lomassa saksalainen vientiteollisuus huolehti siitä, että naapurit tulevat mukaan euroon eivätkä voi kohentaa kilpailukykyään devalvoimalla.

Yksi rahapolitiikka ei sitten sopinutkaan kaikille. Yhteisistä säännöistä ei ensimmäisten vaikeuksien ilmaannuttua pidettykään kiinni, mikä saattoi olla taloudellisesti järkevää mutta sopimusten kannalta kurjaa.

Saksa on hyötynyt eurosta, toiset ovat sinnitelleet, ja loput ovat pulassa.

Vain hetki sitten pidettiin mahdottomana, että joku maa lähtisi rahaliitosta. Nyt Kreikan lähtö näyttäisi olevan enää ajan kysymys.

Suomessa menneet munaukset on ollut tapana haudata hiljaisuudessa. Tosiasiat on silti syytä tunnustaa. Jotain voi yrittää oppiakin. Ehkä oppi voisi olla, että paremman tietämyksen puuttuessa kannattaisi tehdä kuten Ruotsi tekee.”

 

Tippaajia: ####

Sinun antamiasi: #### Umk

Muiden tipit: #### Umk

Tipit yhteensä: #### Umk

Send bitcoins to
Summa:
Umk (minimi 0.2, maksimi 2, käytettävissä 0 Umk)
Kommentti: