Kirjoittaja Aihe: Medioinnin vallankumous – kansalaiset astuvat esiin  (Luettu 2106 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa Ilkka Luoma

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 177
 • Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~
  • Kansalaispöhinää!
Medioinnin vallankumous – kansalaiset astuvat esiin
« : Tammikuu 08, 2015, 02:50:45 ip »
 •   0
 • (Internet loi sähköpostit, sitten blogit, keskustelupalstat ja lopulta kansalaisvaikutteiset suoran tiedonvälityksen menetelmät ja - kanavat. Ukrainan sisällissodan 1] kerrotaan olevan ensimmäinen totaali-informaatiosota, johon ottaa osaa niin läntiset kuin itäiset provokaattorit ja manipulaattorit)


  [ … aiemmin, kun lehdenjakaja kantoi sanomalehden laatikkoon tai postiluukusta – oli tarkistusmahdollisuus vain Yleisradion lähetyksistä tai toisista printtimedioista 2]. Kansalaiset kävivät omia mediointejaan vain suusta korvaan menetelmällä, jolloin levikki oli hidasta ja muuntuvaa … ]

  Suomessa Helsingin Sanomat nousi ainutlaatuiseen asemaan – ollen mahdollisesti maailman laajalevikkisin lehti – ilmestymisvaltion asukaslukuun nähden. Kansan ristimä Hesari oli paljolti presidentin tekijä, Natoon jenkaaja 3] ja vaikuttaja vailla vertaa – Hesariin luotettiin, ja siellä oli ja on edelleenkin erinomaisia kuin aitoja kritiikkioivaltaja lehtimiehiä – kuten esimerkiksi Unto Hämäläinen 4].


  Tänään mediointi on osa informaatiosotaa, mielipiteen voimallista käännyttämistä ja ohjaamista ohi todellisen tilanteen -lööppeinä, tosin lööpit ”oikaistaan” myöhemmin, jos ei ingressissä, niin leipätekstissä - useimmiten.


  Kansan ostohalusieluista käydään kovaa sotaa

   … erityisesti monien mielestä etusivultaan numerolehden luokkaan vaipuneet iltapäivälehdet, joiden uutena vetonaulana näyttää olevan hyytävät tarinat, naisten rinnat ja seksi. Voisimme arvata, että printti- eli paperilehtien levikit ja irtonumeromyynnit ovat vaipumassa – siksi tiivistä on puhelinmyynnin 5] ”puoleen hintaan + kylkiäinen” -tarjoukset.


  Internet loi mahdollisuudet maailmanverkkona kansalaisten suoravaikuttamiseen

   … on syntynyt uudentyyppisiä ”äänenkannattajia”, yhden liikkeen julkaisuja sekä kanavia, joiden tarkoitus on vain syöttää tarkoitushakuista informaatiota, käännytys- tai harhautustarkoituksessa. Ukraina on tästä oiva esimerkki, jakaen samalla lukijat leireihin – ilman, että on likikään täyttä tietoa todellisuudesta … ja tämän todellisuuden vahvistuksesta on ”googletus”, verkkoetsintä yleistynyt, ja tänään kansalaiset jo hallitsevat pintatietolajittelun tietomassasta, jota modernisti kutsutaan ”big dataksi” 6] -ymmärtämättä mitä se todella merkitsee.


  Maailma eli netti on täynnä informaatiota, dataa ja myös harkittua tietoa

  Jokaiselle jotain idealla löytyy vahvistus oikeastaan mihin tahansa väitteeseen, siksi paljon mielikuvitusta ja yritteliäisyyttä tiedon luonnissa ollaan luotu. Monista aivan tavallisista kansalaisesta, entisistä passiivilukijoista on tullut informaation tuottajia – huhuina, 'minä ole kuullut' -periaatteella tai 'varmasta lähteestä'.

  Infohan oli toimittajien yksinoikeus, sitä varten käytiin koulujakin, jotta huomioidaan tärkeitä tekijöitä, kuten henkilönimen boldaus ensimäistä kertaa tekstissä mainitessa. Sen sijaan lööppiharhasta ei vastuuta kanneta – kuten erinomaisesti kansaa ulkoisten suhteidemme tiedon perustassa pitävä ulkoministeri Erkki Tuomioja sanoi: ”Katsottaessa iltapäivälehtien etusivuja, voitaisiin ne jo lukea pelotteluksi”.

  Tieto on filosofeillekin vaikeus, on koulukunnat, on historia, on tulkinta ja lopulta kyky ymmärtää tavalla tai toisella – johon ei vähiten vaikuta oma pyyde tai oppisuunta, ellei peräti oma omaansa näkemätön harha, joka on luotu luulosta, luovuudesta ja ”hevosmiesten tietotoimistostakin”.


  Lööpitys on vaarallista,

  sillä moni jättää lukemisen etusivuun siinä ruokakaupan tai R-kioskin kassajonossa seisoessaan. Paperilehteä ei osteta, koska sen voi lukea kätevästi kännykästä ja tablet-tietokoneesta. Ja jälleen meille tyrkätään oveluutta linkkimainoksina, eteenpäin sviippausta 7] jarruttavana ilmiönä –

   … onhan sivuston saatava maksimaalisesti mainosklikkauksia, vaikkapa vain vahingossa, jotta laskuri saa laskutettavaa mainoksen asettajalta. Jotenkin tuo kännykän tai tabletin inforatakin (ennen se oli paperirata 8]) olisi saatava maksetuksi – voittoakin pitäisi markkinatalousoppien mukaan syntyä.


  Kun tyytymättömyys kasvaa ohjattuun infolinjaan,

  syntyi ja syntyy koko ajan kansalaisten suoravaikutetta. Netti pullistelee erilaisia sivustoja, blogeja, keskustelupalstoja – suosittuja tai koskaan lukijoita saamatta -tyyliin. On Wikipediaa – ilmaisena, on huolellisia aihesivustoja, on taattua tietoa ja harhaa, kaikki saavat jotain haluamaansa.


  Luulot ja ”minä tiedän” ilmiö leviää

  sehän luki netissä, vaikka informaation takana on puhdas vääntö, manipulaatio ja inkvisitionaalinen tapa käsitellä käytyä kommentointia, joka oli otettu reaaliaikaisuutena valtiksi ja houkutteeksi.

  On syntynyt vanha uusi ammattikunta – tietovartijat, moderaattorit eli inkvisiittorit. Jotenkin koettiin, että informaation tarkoitushakuinen massavirta piti saada hallintaan. Paperilehdissä tuo hallitsija oli ja on päätoimittaja, omalla nimellä julkisesti – sen sijaan netissä moderaattori on vain nimimerkki palomuurien takana.


  On kuitenkin varmaa, että suora kansalaisvaikute lisääntyy,

   … jalostuu ja kriteeristö yhtenäistyy vastuusta tuottaa luotettavampaa tietoa lukijoille. Framille astuu ylpeys kuulua valioluokkaan, ehkä jopa jokin arvostelutaulukko syntyy standardiksi – pelkän lukija- eli avauslaskurin lisäksi kertomaan suoravaikutteen laadusta ja luotettavuudesta.

  Valitsemamme poliitikotkin kaivelevat ja vastaanottavat jatkuvaa tietovirtaa, jotta olisivat ajan hermolla ja kansalaisen iholla. Kun katsoo täysistuntoja suuresta salista, tuntuu liki  kaikilla olevan enemmän tekemistä kännykän ja tabletin kanssa, kuin itse suuren salin puheiden parissa.


  Kansa kaipaa vastuullista toimittajuutta

  Tietovirrat kehittyvät ja perinteellinen vakava ja vastuullinen toimittajuus tai pyrky siihen sen sijaan säilyy. On edelleen tunnustettava, että tänään jo paljon parjattu Helsingin Sanomat maksaa palkkaa huipputoimittajille, joiden määrä on vähentymässä – koska yt-jyllää hyytävästi myös sopulimarkkinoilla.


  Tiedon tuottajat ovat suurennuslasin alla

  Kansalaisten keskuudesta kumpuaa laajempaa kritiikkiä myös muita informaatio- ja arviointilähteitä kohtaan. Tiedontuotto on saanut kriteeristön – lukijakansalaiset ovat päässeet googletustaidoissaan niin pitkälle, että osaavat jo suodattaa turhuutta, ylittävyyttä ja turhaa parjaamista kuin manipulaatiota.

  Esimerkiksi kansalaisten varoilla toimiva UPI-FIIA 9] saa armotonta kritiikkiä mielipideosastona, jolla ei ole enää paljoa jäljellä sen velvoitteesta tuottaa ulkopoliittiselle johdollemme kattavaa analyysia ja tietoa päätösten tueksi, ja samalla kansalaisille luotettavaa tietoa kansakunnan roolimme vahvistajaksi.


  Kansalaisten infovallankumous!
  [Kansalaistoimittaja ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/18934-bloggaajat-hakevat-linjojaan-kansalaisvaikuttajina - ]

  Kansalaiset ottavat enenevästi käsiinsä oman itsensä informoimisen, tiedottamisen ja julkistelun – niin kaupallisesti ”toreina ja kirppispaikkoina” kuin tiedontuottajina juuri sieltä mistä lopulta kaikki lähtevät – eli kansalaisen tasolta. Tämän kansalaisäänitorven avuksi ovat ryhtyneet tiedonpaljastajat  - ”snowdeneineen 0] ja wikileakseineen” 11] - kiusallisiakin totuuksia paljastuu ja kansalaiset pääsevät jyvälle, mitä heidän verovaroillaan tehdään.

  On varmaa, että manipulaatio, provokaatio ja suoranainen propakanda säilyvät, mutta sen vastapainoksi kansalaisten yleisymmärrys lisääntyy ohittelemaan nuo törähtelyjen ja älämölöjen aivopierut ja trumpetisoinnit.


  Myöskään uteliaisuus ja halu tietää enemmän ei katoa mihinkään
  [Miksi toiset ovat uteliaampia kuin toiset? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/04/miksi-jotkut-ovat-uteliaampia-kuin.html - ]

  se onkin ainoa sektori, jossa kasvua, jopa kasvuhokemaa voidaan ympäristöä tuhoamatta lisätä, vaikka joka päivä. Tietoa syntyy koko ajan tietoisuuteemme 12] lisää – mutta mistä, se jääkin yhä filosofien päänvaivaksi. Tieto on ja se juuri oikea tieto on aina siellä jossakin!

  Edelleen tieto on valtaa ja sen soveltamistaito tie valtaan.

  ...
  VIITTEET
  1] Ukrainassa kohtaavat itä ja länsi ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/07/ukrainassa-ita-ja-lansi-kohtaavat.html -
  2] Printtimedian kuolema? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/03/printtimedian-kuolema.html -
  3] Manipuloiko nykymedia kansalaisiamme? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/03/manipuloiko-media-uhkakuviamme.html -
  4] Toimittaja Unto Hämäläinen ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Unto_H%C3%A4m%C3%A4l%C3%A4inen -
  4] Menettääkö HS valta-asemansa kansalle? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2013/09/menettaako-hesari-valta-asemansa.html -
  5] ”Täällä puhelinmyyjäsi” ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/10/lehdet-myydn-houkuttelevasti-puoli.html -
  6] Big Data ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Big_data -
  7] Nykyisissä niin kutsutuissa älykännyköissä (missähän se äly on?) on vähän perinteellisiä nappuloita ja nappuloitavaa on siis vähemmän – nuo painallukset on korvattu sviippauksilla eli pyyhkäisyillä – pyyhimme sormillamme näyttöä – saa nähdä millaisen jännetupen tulehduksen se vielä saa aikaiseksi; olen myöskin huomannut, että meidän kaksoset alle kaksivuotiaina jo sviippailevat isin ja äidin kännykkää, kun niitä salaa käsiinsä saavat.
  8] Printtimedia on miltei ympäristörikos! ~ http://ilkkaluoma.puheenvuoro.uusisuomi.fi/115103-printtimedia-on-miltei-ymp%C3%A4rist%C3%B6rikos -
  8] Metsää ei kannata tuhlata pelkäksi paperiksi ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2006/01/metsi-ei-kannata-tuhlata-pelkstn.html -
  9] Voimmeko luottaa UPI:n tiedottamiseen ja arviointeihin? ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2014/04/mita-ulkopoliittinen-instituutti-ajaa.html -
  0] Herra Snowden ~ http://www.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=932844 - [21042]

  11] Wikileaks ~ https://wikileaks.org/ -
  12] Tietoisuus ~ http://fi.wikipedia.org/wiki/Tietoisuus -  Ilkka Luoma
  http://ilkkaluoma.blogspot.fi
  http://fi-ilkkaluoma.blogspot.fi
  https://www.facebook.com/first.ilkka


  AL    IL    Vf     Pz     BL     BLOG 46629
  ---08012015---

  doc.: provomediaattorit_08012015.doc – OpenOffice Writer
  1048 | 9940
  Ilkka Luoma
  http://www.facebook.com/first.ilkka

  "Sanat ovat vaillinaisuutta, mutta yritettävä on ~ kunnes kuvat aukeavat mieliin harmonisena jatkumona. Tajunnanvirta on ajallista vilinää sielun peilissä - silmissä, mutta jäikö yhteys ymmärrykseen ja mieleen saavuttamatta?"

  Poissa sylettää !!!

  • Kunniajäsen
  • *****
  • Viestejä: 4028
  Vs: Medioinnin vallankumous – kansalaiset astuvat esiin
  « Vastaus #1 : Tammikuu 08, 2015, 04:15:05 ip »
 •   0
 • Lööpitys on vaarallista,

  sillä moni jättää lukemisen etusivuun siinä ruokakaupan tai R-kioskin kassajonossa seisoessaan. Paperilehteä ei osteta, koska sen voi lukea kätevästi kännykästä ja tablet-tietokoneesta. Ja jälleen meille tyrkätään oveluutta linkkimainoksina, eteenpäin sviippausta 7] jarruttavana ilmiönä –

   … onhan sivuston saatava maksimaalisesti mainosklikkauksia, vaikkapa vain vahingossa, jotta laskuri saa laskutettavaa mainoksen asettajalta. Jotenkin tuo kännykän tai tabletin inforatakin (ennen se oli paperirata 8]) olisi saatava maksetuksi – voittoakin pitäisi markkinatalousoppien mukaan syntyä.

  Tuo edellinen pisti varsinkin tänään silmään oikein toden teolla, kun roskalehti ilta-sanomat julisti suurin kirjaimin kuinka eurooppaa uhkaa suuri terrori aalto ranskan tapahtumien vuoksi. Todellisuus ei voisi olla enää kauempana. Joka vuosi on tapahtunut jossain päin eurooppaa jonkun kahelin terrori teko, useimmiten kuitenkin kyseessä on ollut valtioterrori, eli false flag isku jota on käytetty perusteluna, joko sota toimille tai kansalaisoikeuksien kaventamiseen.

  Tämän päiväinen lööppi 2.1.2015 joka huusi uuden terrori aallon tulevan eurooppaan on täysin vastuuton ja varmasti saa säikyimmät valuttamaan nesteet nilkoille ja nukkumaan huonosti. Yksi teko ei ole minkään alku mutta sehän ei ilta-sanomien tolloja kiinnosta kunhan lööppi huutaa ja roska myy.

  Toinen hyvä esimerkki kyseisten tahojen täysin vastuuttomasta touhusta on loputon venäjä peikolla pelottelu loputtomine ns. asiantuntijoineen jauhamassa täysin paikkansa pitämätöntä paskaa ja pelotellaakseen kansalaisia nato myöteiseksi. Ja, että koko touhun absurdius varmistuisi joka juttu on otettu syoraan joko toisesta kotimaisesta tai ulkomaisesta julkaisusta, joten faktojen ja väitteiden paikkaansa pitävyyttä ei ole vaivauduttu selvittämään ollenkaan. Ainoastaan toimittajan nimi ja kuva vaihtuu julkaisusta riippuen, muuten juttu on sanasta sanaan pelkkää puhtaaksi kirjoittamista, tosiasioista viis !!

  Tämä voi todellakin olla vaarallista, varsinkin jos vastaanottavassa päässä on pelokas tai muuten herkkäuskoinen henkilö joka uskoo kaiken mitä lukee tai näkee uutisissa.

   

  Tippaajia: ####

  Sinun antamiasi: #### Umk

  Muiden tipit: #### Umk

  Tipit yhteensä: #### Umk

  Send bitcoins to
  Summa:
  Umk (minimi 0.2, maksimi 2, käytettävissä 0 Umk)
  Kommentti: